
Co je protein?
Proteiny jsou složité molekuly přítomné ve všech živých organismech a zajišťují mnoho základních funkcí v těle. Tyto molekuly se tvoří prostřednictvím „stavebních bloků“ 20 aminokyselin, které mohou být považovány za esenciální nebo neesenciální – ty, které jsou považovány za esenciální, si tělo nedokáže syntetizovat a musí být získány příjmem stravy, zatímco neesenciální mohou být syntetizovány organismu prostřednictvím metabolismu jiných aminokyselin. Počet esenciálních aminokyselin závisí na příslušném druhu. Například lidé potřebují devět esenciálních aminokyselin (EAA), zatímco psi potřebují deset a kočky jedenáct (tabulka 1).

Tabulka 1: Esenciální aminokyseliny pro lidi, psy a kočky.
Aminokyseliny 1-9 jsou nezbytné pro lidi, 1-10 jsou nezbytné pro psy a 1-11 jsou nezbytné pro kočky.
Pozn.: Ačkoli je taurin typem aminokyseliny (kyselina β-aminosírová), není součástí bílkovin a není považován za jeden z 20 stavebních bloků bílkovin.
Struktura a funkce proteinu/peptidu se může značně lišit v závislosti na aminokyselinové sekvenci (obr. 1). Ačkoli neexistuje žádné definitivní pravidlo, kratší řetězce aminokyselin (např. 2-50) mohou být popsány jako peptidy, zatímco proteiny jsou považovány za obsahující 50 nebo více aminokyselin. Klíčovou úlohou mnoha proteinů je poskytování podpory a struktury v těle, včetně tvorby svalové tkáně, kostí, pojivové tkáně, kůže a vlasů (včetně aspektů, jako je pigmentace). Všechny enzymy v těle jsou proteiny, které provádějí různé životně důležité chemické reakce od štěpení škrobu v potravě (např. amylázy) po opravu DNA (např. DNA ligáza). Peptidy a proteiny jsou také zodpovědné za produkci hormonů, neurotransmiterů a dalších chemických poslů – které jsou všechny zodpovědné za přenos informací v těle, aby bylo zajištěno správné provádění biologických procesů a funkcí.

Obrázek 1. Některé role bílkovin v těle.
V těle jsou proteiny v neustálém stavu rozkladu a resyntézy (známé jako proteinový obrat) (obr. 2). Molekuly bílkovin jsou rozloženy na aminokyseliny, které pak mohou být znovu použity k vytvoření dalšího proteinu. Tyto endogenní aminokyseliny však nejsou 100% dostupné pro syntézu nového proteinu, protože některé mohou být také převedeny na jiné sloučeniny, jako je glukóza a dopamin. Proto je zapotřebí exogenní přísun aminokyselin – zajištěný příjmem bílkovin ve stravě – k doplnění endogenních aminokyselin a uspokojení potřeby těla syntetizovat nové bílkoviny.
V případech, kdy příjem bílkovin ve stravě nestačí ke splnění těchto požadavků, může se tento proces stát nevyváženým, což vede k nadměrnému odbourávání bílkovin ve vztahu k syntéze bílkovin v těle, což může být škodlivé pro zdraví a výkon. Naproti tomu zajištění dostatečného přísunu bílkovin ve stravě může umožnit optimální výkon těla – například zachování integrity kůže a srsti a podporu optimálního imunitního fungování.

Obrázek 2. Přehled syntézy a degradace proteinů.
Požadavky na bílkoviny psů a koček
Vzhledem k tomu, že protein je nezbytný pro růst buněk a tkání, odráží se to ve vyšších požadavcích na proteiny během období rychlého růstu nebo zvýšené poptávky, například u mladých rostoucích zvířat a během březosti/laktace. Tento vyšší požadavek zohledňuje dodatečné požadavky na produkci mléka, růst a vývoj. Směrnice FEDIAF poskytují samostatné pokyny pro hladiny proteinů doporučené pro ranou a pozdní fázi růstu štěňat a koťat. Raný růst u štěňat má minimální požadavek na 25 g/100 g sušiny (DM) v prvních 14 týdnech (kdy je rychlost růstu rychlá), v pozdním období růstu klesá na 20 g/100 g sušiny1. Naproti tomu koťata jako obligátní masožravci vyžadují minimální zahrnutí bílkovin 28 g/100 g sušiny po dobu 9-12 měsíců růstu.1.
Vyšší potřeba bílkovin u koček ve srovnání se psy se odráží v průběhu životních fází v pokynech FEDIAF, protože kočky se více spoléhají na bílkoviny jako zdroj energie ve srovnání se psy, kteří mohou využívat alternativní zdroje, jako jsou sacharidy.2. U koček se u aktivních dospělých koček doporučuje minimální požadavek na bílkoviny 25 g/100 g sušiny, vyšší doporučený požadavek je stanoven pro vnitřní/kastrované jedince.1. Pokyny FEDIAF pro psy uvádějí minimální doporučení 18g/100g sušiny pro aktivního dospělého psa1, nebo 21g/100g DM pro méně aktivní psy.
Navzdory běžné mylné představě mezi majiteli domácích zvířat3 se snížení příjmu bílkovin u starších zvířat nedoporučuje. Jak proces stárnutí postupuje, je pro tělo stále náročnější udržet si svalovou hmotu (LBM) a následně je změna celkové tělesné hmotnosti u stárnoucích domácích mazlíčků běžně pozorovaným trendem.4. FEDIAF doporučuje, aby příjem bílkovin zůstal stejný jako doporučení pro dospělé5nicméně, Laflamme a kol. (2005) doporučují, že v mnoha případech by zvýšení příjmu bílkovin ve stravě mohlo být prospěšné pro stárnoucí domácí mazlíčky, zvláště pokud se snížil příjem potravy6. Jak domácí zvířata stárnou, faktory, jako je základní onemocnění, ovlivňují účinnost metabolismu bílkovin, a pokud není přísun bílkovin ve stravě dostatečný, může dojít k rozkladu a využití svalové bílkoviny. Po delší dobu to může vést k sarkopenii u starších koček a psů, což následně ovlivňuje morbiditu a mortalitu.
Nad rámec minimálních požadavků; Výhody proteinu
Stejně jako u všech složek stravy, zajištění minimálních požadavků v rámci stravy napomáhá zdraví a pohodě domácích zvířat. Historicky mezi mnoha majiteli domácích zvířat panovalo přesvědčení, že krmení stravou s vysokým obsahem bílkovin může být ve skutečnosti zdraví škodlivé – ve spojení se zvýšením rizika problémů s ledvinami. U zdravých jedinců neexistují žádné důkazy, které by to podporovaly. Výjimkou by byli psi a kočky s poruchou funkce ledvin a těmto jedincům s již existujícím onemocněním může být doporučeno konzumovat přizpůsobenou stravu se sníženým obsahem bílkovin, aby byla zajištěna nutriční podpora pro zvládnutí veterinárně diagnostikovaného stavu.7.
Jaké jsou tedy výhody krmení nad tyto minimální požadavky?
- Splnění energetických požadavků jednotlivce prostřednictvím vysoké hladiny bílkovin ve stravě může omezit potřebu zahrnutí dalších složek, jako je tuk. Proto se ukázalo, že krmení dietami s vysokým obsahem bílkovin je prospěšné pro usnadnění hubnutí u psů a koček s nadváhou.
- Strava s vysokým obsahem bílkovin může prospět stárnoucím mazlíčkům tím, že poskytuje snadno stravitelný zdroj energie a snižuje závislost na složkách, jako je tuk, k udržení LBM a napomáhání dlouhověkosti.
- Diety sestavené s vysokými hladinami živočišných bílkovin pravděpodobně korelují s vysokými hladinami přítomného dietního kolagenu. Kolagen je klíčový pro zdraví kostí a klíčový pro zdraví kloubů, umožňuje mobilitu a flexibilitu v průběhu životních fází. Kolagen také hraje roli při udržování zdraví kůže a srsti.
- Vyšší hladina bílkovin může napomoci růstu a opravě svalů, což může být zvláště zajímavé pro majitele pracovních nebo sportovních psů, kteří mají denně vysoké fyzické nároky.
- Poskytování tělu nadbytkem bílkovin, a tedy aminokyselin, umožňuje výměnu a doplnění buněk v celém těle, čímž napomáhá celkovému zdraví.
Zdroje bílkovin v krmivu pro domácí zvířata
Přestože celková hladina hrubých bílkovin v krmivu pro domácí zvířata slouží jako indikátor pro adekvátní hladiny AA, nemusí nutně zaručovat, že budou splněny všechny požadavky. Protože každý AA hraje v těle jinou roli (viz tabulka 1), nutriční směrnice FEDIAF poskytují podrobné pokyny k rozkladu AA potřebnému ke snížení rizika nedostatku. Složení stravy musí zajistit, aby byl zvířeti poskytnut úplný profil AA, s přihlédnutím k požadavkům na druh a životní fázi, což může vyžadovat použití dalších syntetických aminokyselin přidaných do formulace.
Všichni výrobci krmiva pro domácí zvířata jsou ze zákona povinni deklarovat obsah hrubého proteinu v části analytické složky na obalu produktu. Při porovnávání produktů na základě obsahu bílkovin je důležité vzít v úvahu nejen potřebu zvířete, ale také obsah vlhkosti v krmivu, aby bylo zajištěno přímé srovnání (to je zvláště důležité při srovnávání granulí a syrového krmiva).
Zdroje bílkovin používaných v krmivech pro domácí zvířata jsou stále rozmanitější a spotřebitelům nabízejí širokou škálu možností. Tradiční živočišné zdroje, jako je kuře, hovězí maso a losos, lze snadno najít na maloobchodních pultech, zatímco do moderních formulací krmiv pro domácí mazlíčky byly zahrnuty další nové proteiny, jako jsou buvol, králík a klokan. Často jsou tyto proteiny vybírány pro své jedinečné nutriční vlastnosti a následné marketingové příležitosti, které poskytují.
Rostlinné proteiny, jako je sója, hrachový protein a kukuřičný lepek, jsou v moderních formulacích stále důležitější. Navzdory počáteční mylné představě, že rostlinné bílkoviny jsou nekvalitní a poskytují nedostatečný přísun EAA, bylo prokázáno, že stravitelnost u koček a psů není negativně ovlivněna používáním rostlinných bílkovin.8. Při správném složení mohou rostlinné bílkoviny ve spojení s živočišnými bílkovinami nebo jako jediný zdroj bílkovin splnit požadavky na bílkoviny psů i koček. Brown a kol. (2009)9 krmilo pracovní sáňkové psy bezmasou stravou bez negativního dopadu na zdraví nebo výkon. Studie ukazuje, že zajištění správné hladiny bílkovin s úplným profilem AA by mělo zůstat prioritou při sestavování stravy před zdrojem bílkovin. Nicméně, ačkoli přijetí rostlinných proteinů mezi spotřebiteli vzrostlo, Dodd et al. (2019)10 zdůraznil, že strava majitelů je hlavním faktorem motivace krmit domácí zvířata výhradně rostlinnou stravou. Přestože by mnoho majitelů, kteří se průzkumu zúčastnili, uvažovalo o krmení rostlinnou stravou, pokud by byla komerčně dostupná, pouze 1.6 % psů a 0.7 % koček bylo krmeno výhradně rostlinnou stravou.
V souladu s trendy lidského potravního řetězce je vnímání kvality proteinů zákazníky stále více ovlivňováno získáváním a pořizováním surovin. U živočišných produktů se to stále více zaměřuje na požadavky na dobré životní podmínky, původ a certifikační procesy (například ekologické). Tato humanizace vyústila v prémiový trh obklopující marketingová tvrzení spojená se zdroji bílkovin. Z nutričního hlediska zaznamenal trh s krmivy pro domácí zvířata v posledních letech zvýšený zájem spotřebitelů o produkty s vysokým obsahem bílkovin a další zájem o začlenění čerstvého masa11. Mnoho z těchto produktů s vysokým obsahem bílkovin je prodáváno s vazbou na kořeny předků našich psích a kočičích společníků – je však důležité vzít v úvahu, že kvalita a biologická dostupnost bílkovin jsou pro jejich využití stejně důležité jako celková hladina v produktu. .
Shrnutí
Protein je životně důležitou složkou každé stravy, bez ohledu na druh nebo životní fázi zvířete. S průmyslovými směrnicemi zajišťujícími, že produkty nabízené majitelům domácích zvířat jsou splněny minimální požadavky, se výrobci krmiva snaží tyto požadavky překročit a napomáhat biologické dostupnosti ve snaze optimalizovat výhody poskytované zvířeti. Díky širokému spektru produktů nabízených majitelům poskytuje spojení trendů z lidského trhu jedinečné prodejní body a nové atributy, které napomáhají diferenciaci produktů. Kromě toho výsledky výzkumu z lidské výživy mají často přenosnou vazbu na psy a kočky a tyto mezidruhové znalosti umožňují zavádění technologických a zpracovatelských pokroků, které mohou být využity v průmyslu krmiv pro domácí zvířata – v konečném důsledku poskytují vysoce kvalitní produkty majitelům domácích zvířat a podpora zdraví a pohody domácích mazlíčků.
Reference
- FEDIAF. (2021). Nutriční směrnice pro kompletní a doplňkové krmivo pro kočky a psy (str. 1–98).
- Buff, PR, Carter, RA, Kersey, JH, & Bauer, JE (2014). Přírodní krmivo pro domácí mazlíčky: Přehled přirozené stravy a jejího vlivu na fyziologii psů a koček. Journal of Animal Science, 92, 3781-3791.
- Hutchinson, D., Freeman, LM, Schreiner, KE a Terkla, DG (2009). Průzkum názorů na nutriční požadavky psů seniorů a analýza nutričních profilů komerčně dostupných diet pro psy seniory. International Journal of Applied Research in Veterinary Medicine, 9, 68-79.
- Pérez-Camargo, G. (2004). Výživa pro kočky: Co je nového ve starém? Kompendium dalšího vzdělávání pro praktického veterináře, 26, 5-10.
- FEDIAF. (2017). Prohlášení vědeckého poradního výboru FEDIAF: Výživa starších psů. Načteno z https://fediaf.org/press-releases/2151-how-to-feed-a-senior-dog.html
- Laflamme, DP (2005). Výživa pro stárnoucí kočky a psy a význam tělesné kondice. Veterinární kliniky Severní Ameriky: Praxe malých zvířat, 35, 713-742.
- Elliott, DA (2006). Nutriční management chronického onemocnění ledvin u psů a koček. Veterinární kliniky Severní Ameriky: Praxe malých zvířat, 36, 1377-1384.
- Golder, C., Weemhoff, JL, & Jewell, DE (2020). Kočky mají zvýšenou stravitelnost bílkovin ve srovnání se psy a zlepšují jejich schopnost vstřebávat bílkoviny, protože příjem bílkovin ve stravě se přesouvá ze živočišných na rostlinné zdroje. Zvířata, 10, 1-11.
- Brown, WY, Vanselow, BA, Redman, AJ, & Pluske, JR (2009). Experimentální bezmasá dieta zachovala hematologické vlastnosti u sprintových závodních saňových psů. British Journal of Nutrition, 102, 1318-1323.
- Dodd, SAS, Cave, NJ, Adolphe, JL, Shoveller, AK, & Verbrugghe, A. (2019). Rostlinná (veganská) strava pro domácí mazlíčky: Průzkum postojů a praktik krmení majitelů zvířat. PLoS ONE, 14, 1-19.
- Vinassa, M., a kol. (2020). Profilování vnímání italských majitelů koček a psů ohledně kvalitativních vlastností krmiva pro domácí mazlíčky. Veterinární výzkum BMC, 16, 1-10.

Emma Huntová
GA Pet Food Partners Odborník na výživu zvířat
Emma má vysokoškolské vzdělání v oboru Chování zvířat a dobré životní podmínky zvířat a následně absolvovala magisterský program Veterinary Public Health na University of Glasgow. Poté několik let pracovala v zemědělsko-potravinářském průmyslu a před nástupem do GA v roce 2021 chovala vlastní stádo ovcí. Emma ráda trénuje a soutěží v silné ženě nebo tráví čas se svou velmi milovanou kolií Lincoln
Mohlo by se vám také líbit...
Článek napsal Emma Hunt
Výhody a nevýhody umělé inteligence v maloobchodě se zvířaty
Možná jste se v médiích často setkávali s pojmem „AI“ nebo „technologie AI“. Od odemykání telefonu pomocí Face ID, dotazování na cestu na [...]