
Co je kolagen?
V přírodě, Kolagen je protein nacházející se výhradně u zvířat, zejména v kůži, kostech a pojivových tkáních savců, ptáků a ryb. Ve skutečnosti je kolagen ve skutečnosti rodina bílkovin a dohromady představují asi třetinu celkového obsahu bílkovin u savců.
termín Kolagen je odvozeno z řeckého slova κόλλα (Kólla), což znamená „lepidlo“, v kombinaci s příponou „-gen“, což znamená „vyrábět“.
Co dělá kolagen?
Jednoduše řečeno, kolagen pomáhá udržovat strukturální integritu tkání a orgánů v celém těle. Různé typy kolagenu se nacházejí v různých tkáních, přesto všechny sdílejí společný rys tří polypeptidových řetězců svinutých dohromady ve struktuře trojité šroubovice. Pro zdraví a pohodu domácích mazlíčků, typy I, II a III nejvíce zajímají:
Kolagen typu I je nejhojnější kolagen, který tvoří více než 90% obsahu bílkovin v kost a je hlavním kolagenem šlachy (tento typ pojivové tkáně spojuje svaly s kostmi) a vazů (tento typ pojivové tkáně spojuje jednu kost s jinou kostí - drží pohromadě klouby) a dodává těmto tkáním strukturu a sílu.
Kolagen typu I a III je hojný ve vrstvě kůže dermis, poskytuje strukturální podporu i pružnost pro udržení pevnosti a pružnosti tohoto orgánu - což je velmi důležitá bariéra, která udržuje vlhkost a napadá organismy a toxiny z těla.
Kolagen typu II je převládající složkou chrupavky, extrémně silné, pružné a polotuhé podpůrné tkáně, která se nachází v místech, kde se setkávají dvě kosti, poskytuje hladký povrch, který umožňuje snadný pohyb kloubů a efekt „polštáře“ absorbující šok náraz, zejména na konce nosných kostí (např. kyčelní, loketní klouby).
Kolagen je také přítomen ve všech tkáních hladkého svalstva, krevních cévách, zažívacím traktu, srdci, žlučníku, ledvinách a močovém měchýři, přičemž drží buňky a tkáně pohromadě.
Zdraví kůže a srsti
Kolagen typu I a III je zásadní pro udržení silné, zdravé kůže a srsti.
Pomáhají zachovat pružnost a hydrataci pokožky.
Mohou také pomoci zmírnit suchou, svědivou pokožku.

Zdraví kloubů
• Kolagen typu I a II jsou základními složkami chrupavek, vazů a šlach.
• Podporují pevné zdraví kloubů u mladých aktivních psů.
• Pomáhají udržovat pohyblivost a flexibilitu u starších psů.
Kostní zdraví
• Kolagen typu I tvoří 90 % obsahu bílkovin v kostech.
• Poskytuje rámec pro mineralizaci kostí.
• Je životně důležitý pro silné a zdravé kosti ve všech fázích života.
Jak se vyrábí kolagen?
Stejně jako všechny proteiny je kolagen tvořen aminokyselinami. Charakteristické složení aminokyselin kolagenu však zahrnuje vysoké hladiny glycinu (Gly) a prolinu (Pro) spolu s hydroxyprolinem (Hyp), derivátem prolinu. Tyto aminokyseliny jsou uspořádány v opakujícím se vzoru, často podle sekvence Gly-Pro-X nebo Gly-X-Hyp (kde X může být jakákoli aminokyselina).
Všechny typy kolagenu se skládají ze tří polypeptidových řetězců, které tvoří trojitou šroubovici. V závislosti na typu mohou být tyto řetězce identické nebo složené ze dvou nebo více různých řetězců.
V průběhu času kolagen prochází přirozenými cykly rozkladu a regenerace. Každodenní opotřebení – stejně jako proces stárnutí – může urychlit jeho degradaci. Jak domácí zvířata stárnou, produkce kolagenu se zpomaluje, což má za následek tenčí, křehčí kůži, sníženou elasticitu šlach a vazů a tužší, potenciálně bolestivé klouby.
Dietní kolagen a kolagenové peptidy
At GA Pet Food Partners, jsme hrdí na to, že získáváme nejlepší ingredience z masa a ryb přímo od důvěryhodných dodavatelů.. Tyto složky přirozeně obsahují kolagen, i když množství se může lišit v různých zvířecích tkáních. Například při testování různých částí celého kuřete se nejvyšší obsah kolagenu nachází v kůži, následuje jatečně upravené tělo (kosti a chrupavky), nižší množství je přítomno v kosterním mase a vnitřních orgánech.
Granule připravené s přirozeně bohatými ingrediencemi na kolagen, jako je čerstvě připravené maso a ryby, jsou tráveny a absorbovány domácími mazlíčky. Tento proces poskytuje základní stavební kameny, zejména aminokyseliny glycin a prolin, které podporují tělo při produkci více kolagenu, a tím pomáhají udržovat zdravé kosti, klouby a kůži.

Rozdíl GA
Výzkum ukázal, že kolagenové peptidy jsou trávicím traktem absorbovány snadněji než intaktní proteiny. Pro maximalizaci potenciálních přínosů dietního kolagenu je klíčové optimální vstřebávání.
Díky naší nejnovější R & D práce na hydrolýze bílkovin a naše inovativní 'Vysoce stravitelný protein (HDP) proces, GA Pet Food Partners dokáže „předtrávit“ kolagen v námi vybraných masných a rybích ingrediencích. Pečlivě kontrolovanou enzymatickou hydrolýzou se kolagen rozloží na peptidy, než je začleněn do naší lahodné granule.
Potenciální výhody dietního kolagenu a kolagenových peptidů
Zatímco výzkum u psů a koček zůstává omezený, studie na jiných zvířatech a lidech naznačují, že dietní kolagen a kolagenové peptidy mohou nabídnout několik zdravotních výhod pro domácí mazlíčky:
Kostní zdraví
Kolagen je nezbytný pro zdraví kostí, poskytuje proteinovou matrici, která podporuje mineralizaci kostí.
Kostní kolagen je v neustálém stavu rozpadu a obnovy, takže doplňování kolagenu nebo kolagenových peptidů z potravy může pomoci udržet silné a zdravé kosti po celý život.
Zdraví kůže a srsti
Dermis kůže psa je tvořena převážně kolagenem. Zajištění dobrého přísunu kolagenu ve stravě může pomoci udržet pružnost pokožky a podpořit celkové zdraví kůže a srsti.
Zdraví kloubů
Zdravé klouby vyžadují robustní chrupavky, vazy a šlachy – všechny obsahují vysoké hladiny kolagenu.
Podpora hladiny kolagenu ve stravě je klíčová nejen pro mladé, aktivní psy, ale také pro prevenci bolestí kloubů souvisejících s věkem a problémů s pohyblivostí.
Začleněním složek bohatých na kolagen a využitím pokročilých technik zpracování, GA Pet Food Partners si klade za cíl dodávat krmivo pro domácí mazlíčky, které podporuje celkové zdraví a pohodu vašeho mazlíčka.

Dr. Adrian Hewson-Hughes
Poradce pro výživu, bezpečnost potravin a inovace
Adrian vystudoval Sunderlandskou univerzitu s titulem BSc (Hons) ve farmakologii a pokračoval v práci v laboratoři roztroušené sklerózy na Institutu neurologie, University College London, kde získal PhD. Po několika dalších letech jako „postdoktor“ na akademické půdě na Cambridgeské univerzity a Nottingham, nastoupil do Mars Petcare a strávil 14 let prací ve výzkumu a vývoji ve Waltham Center for Pet Nutrition. Adrian vedl různé výzkumné projekty o chutnosti, stravovacím chování, výživě a metabolismu u koček i psů, jejichž výsledkem byly vědecké publikace, prezentace a inovace produktů. V říjnu 2018 se Adrian připojil ke GA, nadšený příležitostí podporovat pokračující inovace a investice, k nimž se GA zavazuje, přinášet našim partnerům a našim mazlíčkům produkty nejvyšší kvality.
Mohlo by se vám také líbit...
Článek napsal Dr. Adrian Hewson-Hughes
Výhody a nevýhody umělé inteligence v maloobchodě se zvířaty
Možná jste se v médiích často setkávali s pojmem „AI“ nebo „technologie AI“. Od odemykání telefonu pomocí Face ID, dotazování na cestu na [...]